fredag 24 september 2010

Livet efter valet!

Valet är över och för oss sossar är det bara att bryta ihop och gå vidare!

Jag tänker inte ägna min blogg åt att offentligt tycka eller tänka i någon större heltäckande omfattning rörande strategi, budskap eller person, allraminst min egen insats. Det kommer det finnas gott om tillfällen att göra inom partiets väggar. Medlemsmöten, valanalysgrupper mm. Men några saker är ändå på sin plats att skriva utifrån min roll som oppositionsråd. Vi gjorde ett riktigt dåligt val på alla plan, riket, landsting och kommun. Men nu gäller det att hålla isär vad som är hönan och ägget. Våga pröva strategier och budskap som vi valde under valet. Låta detta ske i former så att så många som möjligt kommer till tals. Vilket i sin tur innebär att alla inte får stöd för sina åsikter eller att deras förslag blir tillgodosedda. Jag tycker fortfarande en knapp vecka efter valet att vi på det kommunala planet gjorde flera lyckade insatser och i stort hade ett bra budskap. Dock var budskapet inte så bra att vi kunde motverka rikstrenden eller stå upp mot (SP) attack. Men framgångarna i Tureberg som bl.a. möjliggjordes genom en massiv dörrknackning på valdagen är värda att lyfta fram liksom dom över 5000 samtal med Sollentunabor som genomfördes under valrörelsen. Men som sagt vi tappade 2 mandat så här finns ett klart läge för eftertanke, diskussion och beslut om förändringar och förbättringar.
Gå gärna in på: http://www.sollentuna.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter/Om-kommunen/Val-2010---valnattsresultat/ och hör gruppledarnas kommentarer.

Första fullmäktige efter valet!
Visst märktes det på oss alla ledamöter att valet tagit på krafterna. Men icke förty så körde vi hårt med ett mindre antal frågor denna gång. Låt mig peka på några.
• Sollentunahem var på plats och redovisade sitt arbete. VD fick ett antal frågor av mig. Hur många hyresrätter har omvandlats och hur många är under uppförande och inte minst när är dom klara? 1177, 800 och mellan 2011 och 2014 var hans svar. Då kan man ju konstatera att vi förlorat nästan 400 hyreslägenheter samt att vi får vänta hela denna mandatperiod innan dom 800 är klara. Dessutom ska man ha klart för sig att av dom 800 är nästan 200 vårdboenden. Så var det med värnandet om hyresrätten. Nästa fråga, Behövs omvandlingen för att SH ska kunna bygga hyresrätter. VD tydliga svar var NEJ. Så var det med det argumentet Lennart Gabrielsson.
• Sen hade vi en runda om konsekvenserna av kammarrättens dom. Här har Sollentuna blivit fälld på punkten om säkerhet för en fordran som man i nuläget har på Norrvikens skola. I nu läget anser majoriteten att man inte har någon möjlighet att få en sådan säkerhet av skolan. Häpnadsväckande tycker vi. Hur kunde man sluta ett avtal med ett företag utan att vara omsig och kring sig när det gäller likställigheten mot andra företag och Sollentunabor. Är det så att den starka ideologiska kompassen är så stark att det ibland går, fort och fel, för att få igenom sina beslut. Exemplen på liknande ärenden är bl.a. flexibel skolstart, bygglovet för Rådan och polistillståndet för affischering.
• Sist men inte minst hade jag ställt en fråga till Torbjörn Rosdahl om han hade fortsatt förtroende för Sollentunahems VD. Han blev riktigt upprörd och tyckte frågan inte hörde hemma i KF utan bör hanteras av styrelsen. Jag tycker inte det ena utesluter det andra. Som ägare bör man kunna ha en åsikt om det är lämpligt att som VD blanda ihop det med ett politiskt uppdrag där man angriper våra partier i en annan kommun. Kan vi känna oss säkra på att han behandlar oss neutralt i framtiden? Vill du veta vad sakfrågan handlar om att kolla då in våran hemsida: http://www.socialdemokraterna.se/Webben-for-alla/Arbetarekommuner/Mall/sollentuna/Nyheter/Sollentunahems-VD-bor-avga--vi-saknar-fortroende-for-honom-efter-hans-politiska-dubbelspel/.

• Vill du fördjupa dig i vad som hände på fullmäktige i dessa frågor eller några av dom andra intressanta ärendena. Gå då in på den här länken: http://79.136.112.58/ability/show/xaimkwdiq/sollentuna20100922/mainshow.asp?STREAMID=1.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar