tisdag 7 september 2010

BORGARNAS HAVERERADE BOSTADSPOLITIK



”Jag är jättestolt över våran bostadspolitik”
Torbjörn Rosdahl i en debatt 27/8

Hur kan kommunalrådet var stolt?
Under hans mandatperiod har 900 hyreslägenheter gått förlorade!

Före förra valet, 2006, fanns det 7500 allmännyttiga hyresrätter i kommunen. Under fyra år har 1068 hyresrätter ombildats till bostadsrätter. Under samma tid har det inte byggts en enda hyresrättslägenhet inom allmännyttan, undantaget ungdomsboendet i Edsberg. En privat fastighetsägare har byggt 38 hyreslägenheter.

För fem år sedan föreslog Lennart Gabrielsson (FP) att hyresgästerna skulle få mer kunskaper om sitt boende. Det förslaget blev startskottet för en ombildningskampanj av stora mått. Efter valet 2006 upphävde regeringen den så kallade stopplagen och drog med ett streck undan alla hinder för att kapitalisera boendet. I Sollentuna satte processen då igång på allvar.

Borgarna har varit fulla av försvar:
* Sollentunahem behövde mer pengar för att kunna bygga fler hyresrätter.
* Integrationen skulle öka
* Vi skulle få fler bostäder totalt i kommunen.

Ingenting av detta har blivit verklighet. Kvar står vi med 900 färre lägenheter på fyra år och 20 000 människor i bostadskö. Nyproducerade bostadsrätter finns till så skyhöga priser att det diskvalificerar ungdomar. Det som bostadssökande får slåss om är en bunt lägenheter som är i ett starkt behov av renovering.

Torbjörn Rosdahl – Sollentuna behöver en ny bostadspolitik, och DEN skulle jag vara stolt över att få genomföra:
* En modern bostadspolitik som inte sätter marknaden före mäniskan.
* En bostadspolitik där alla bostadsformer får plats. I Socialdemokratisk bostadspolitik finns mångfald som ger utrymme för alla; för de unga, för de gamla, för dem som gärna vill äga sitt boende, för människor som väljer att bo i hyresrätt utan att behöva betala skyhöga hyror.

Läs också Anna Vikströms och Joakim Jonssons bloggar om bostadspolitiken.

Vi är många som tröttnat på Rosdahls/Gabrielssons trångsynta och orättvisa bostadspolitik. Det är dags att säga ifrån - Vi vill ha en ny färdriktning på Sollentunas bostadspolitik.

1 kommentar:

  1. Hur räknar du egentligen?

    Har vi inte fått fler lägenheter i kommunen efter allt byggandet?

    Sedan när räknas inte bostadsrätt som en lägenhet?

    Du kanske ska ändra ditt valbudskap till "jag kan inte räkna"?

    SvaraRadera