onsdag 8 september 2010

SANNINGEN OM VÅRDNADSBIDRAGET

Elva dagar kvar. Arbetarrörelsen lägger då fram ett sanningsdokument i en rapport om konsekvenserna av vårdnadsbidraget.

I över 92 procent av samtliga sökande i landet så är det kvinnan som ansöker om, och får, utbetalningarna för vårdnadsbidraget.

Kvinnor som får vårdnadsbidrag tvingas skära ner lönen med tio procent. Effekterna av bidraget blir också att kvinnors arbetsutbud minskas med 20 procent.

Vårdnadsbidraget drabbar kvinnor med de lägsta inkomsterna och bidrar till att öka lönegapet mellan könen.

I de borgerliga Sverige uppmuntras kvinnorna att stanna hemma med barnen framför att vara ute i arbetslivet.

Jag vill i stället använda dessa könssegregerande pengar till att skapa möjligheter till en gemensam plattform för män och kvinnor:

* Minskade barngrupper och en förbättrad kvalitet.

* Arbetslösa och föräldralediga ska självklart få ha barn i förskola.

* Kvinnor och män ska ha samma möjligheter att dela ansvaret för jobb och familj.

Det här var exakt så konsekvenserna utmålades av oss socialdemokrater som vill lite mer med barnomsorg och föräldraskap. Egentligen skulle jag så här i backspegeln utropa ”Vad var det jag sa”.

Oavsett har inte vårdnadsbidrag blivit någon hit på hemmaplan. Även om Sonja Lunnergård (C) gör allt för att få det att låta så är det bara mellan tio och 15 famijjer som söker vårdnadsbidrag i Sollentuna varje år.

Valfriheten har förvisso ökat, men på bekostnad av jämlikhet och integrationen. Men det berör väl inte den lokala högern, de som knappast själva ens skulle komma på tanken att ta ut detta bidrag.

Hela rapporten här!

1 kommentar:

  1. Om dessa barn inte är hemma så kommer de vara i förskolorna. Alltså blir barngrupperna större. Eftersom barnchecken är högre än vårdnadsbidraget så kan personalstyrkan inte växa genom att använda dessa pengar.

    Så hur mycket pengar vill ni tillföra förskolorna?

    SvaraRadera