fredag 1 mars 2013

Obligatorisk gymnasieskola stärker ungdomars framtidsmöjligheter


Moderaterna pratar ofta om att alla ska jobba. Men de har inte klarat av att rusta unga människor för framtidens jobb. Ungdomsarbetslösheten ökar bland unga utan utbildning, samtidigt som den moderatledda regeringen minskar antalet utbildningsplatser. Allt fler i Sollentuna hamnar i långvarigt utanförskap. I Sollentuna finns det minst 228 viktiga skäl till att införa förlängd skolplikt.





Av de 913 tjugoåringar som bor i Sollentuna står 25 % utan en fullföljd gymnasieutbildning. Det är 228 unga människor som riskerar att stå otillräckligt rustade för dagens och framtidens arbetsmarknad. En del av dessa unga kommer att skaffa de kunskaper och den kompetens de behöver på annat sätt eller läsa in sin gymnasieutbildning som vuxna. Vi menar dock att alla borde ha fått rätt förutsättningar från början. När näst intill samtliga arbetsgivare kräver gymnasieutbildning ska inte ungdomar stå utan en gymnasieexamen.

Därför föreslår vi Socialdemokrater nu att gymnasieskolan görs obligatorisk upp till 18 års ålder. Det är ett ambitiöst, men realistiskt steg. I dag går de allra flesta, cirka 99 %, vidare från grundskolan till gymnasiet men många hoppar av under det första eller andra studieåret. Samtidigt som kraven på de unga höjs måste stödet till eleverna stärkas.

Mot Moderaternas jobbmisslyckande står en socialdemokratisk politik där unga får den kompetens de behöver för att få ett jobb, utvecklas inom ett yrke, känna yrkesstolthet och framtidstro.

1 kommentar:

  1. Ska det bli polishämtning till skolan? Obligatorisk gymnasieskola förstör avhopparnas framtidsmöjligheter. Kommer de att få chansen att läsa upp dåliga betyg senare i livet? I så fall kommer det att bli vilda protester från de, som hade höga betyg redan från början. Dessutom kommer dessa ungdomar att få en ytterligare belastning att ha brutit mot skolplikten. Det är dessutom ett enormt underbetyg, inte bara åt majoriteten utan även mot oppositition i Sollentuna att denna stora kommun inte har lyckats skaka fram jobb åt 228 individer. Men med den där passiva inställningen "arbetsgivarna kräver", så blir ju inget gjort.

    Karolinska sjukhuset i närbelägna Solna har fått grava anmärkningar för så dålig städning, så att nyopererade patienter drabbas av infektioner. Men "arbetsgivarna kräver"... och då finns det väl ingen arbetskraft som uppfyller examenskraven för att hålla i en dammsugarslang?

    SvaraRadera