tisdag 1 juni 2010

FASTIGHETSSKATT - DET YTTERSTA TESTET



Alliansens försök till avskaffande av fastighetskatten har resulterat i en omfördelningskarusell utan dess like.
Omdöpningen till ”avgift” kan inte kallas ”avskaffande”.
Nu lägger vi socialdemokrater fram ett alternativ till aliansens orättvisa avgiftssystem och självfallet hoppar den borgliga pressen då upp ur sina skyttegravar och anfaller. Senast Wolodarski i DN den 27/5. Han beskyller oss för att mörka. Knappast säger vi, så här ser vår solidariska fastighetsskatt ut:
1,7 % av landets småhusägare får en höjning,
7,5 % av Stockholmarna (de flesta av dessa bor i Danderyd och Täby) I Sollentuna får 2 600 villaägare en höjning på ca 440: -/mån.
Fler än 8 000 får en sänkning av skatten.



Vi inför en begränsningsregel; max 4 % av inkomsten till fastighetsskatt.
Våra förslag till förbättringar innebär att endast de dyraste villorna med ett marknadsvärde över 6 miljoner kronor (det vill säga ett taxeringsvärde om 4,5 miljoner kronor eller mer) kommer att få höjd skatt med 1 %.
Samtidigt börjar vi avskaffa uppskovsskatten och utvidgar den nuvarande begränsningsregeln så att fler med små inkomster får sänkt fastighetsskatt.
Det här innebär att den gamla regeln om att betala efter förmåga och få efter behov även genomsyrar detta förslag. Är Stockholmarna redo för detta? Att bidra till en omfördelning från sina egna fickor till välfärden

Här läser Du mer om det socialdemokratiska alternativet till alliansens orättvisa villaavgift.
Här kan Du själv se Din fastighetsskatt om vi vinner valet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar