fredag 28 maj 2010

BORGLIGA TIDNINGAR TAR UT SEGERN I FÖRSKOTT

I Dagens Nyheter för ett par veckor sedan försökte ledarskribenten, trots alla oppinionsmätningar att se lite ljus i tunneln:

”Den senaste tiden har ju debattvågorna gått höga runt den stora andelen utförsäkrade och deras framtid. Ännu finns inga studier över hur det gått för dem som ofrivilligt gått över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion”, konstaterar skribenten och fortsätter:

”Däremot finns statistik över vad som hände med den grupp på ungefär 2 .000 personer som efter maximal tid i sjukförsäkringen utförsäkrades men som inte anmälde sig hos Arbetsförmedlingen.”

Två saker slår mig omedelbart. 1) Dessa är en liten del av alla de som utförsäkrats. 2) Dessutom den del som med största säkerhet har bäst möjligheter att finna egna lösningar och därför inte sökt hjälp, liknande fenomen kan man se både på bostads- och skolsidan. De som lever i en utsatt socioekonomisk situation är inte de som lämnar mindre bra skolor eller miljonprogrammens slitna lägenheter. Det gör de med gott om verktyg i bagaget och stor energi och självförtroende. Kvar blir liksom i utförsäkringens spår de som behöver störst hjälp.

Finns den hjälpen att få och i så fall var?

Ska man tro statistiken blir det tufft för de utförsäkrade. 100 000 fler är arbetslösa och 70 000 fler befinner sig i utanförskap än när högerhärvan tillträdde. Man kan naturligtvis resonera som DN:

”För ett halvår sedan diskuterades om reformeringen av sjukförsäkringen var det som skulle fälla regeringen på valdagen. Nu, med denna första granskning av Försäkringskassan, kan man fundera över om det inte rent av kan bli tvärtom”. Dock finns en liten reservation inlagd:

”Under förutsättning att det inte gått alltför illa för andra, kan detta på sikt kanske bli både en politisk och mänsklig seger.”

Statistiken hittills visar otvetydigt; ökade klyftor är inte lösningen!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar