fredag 26 april 2013

Dagen efter... kommunmästerskapen i triangulering och ett forsatt ovisst öde för Näckan :(

Det blev en intensiv debatt om flytt av Helenelunds centrum och Eriksbergsskolan på kommunfullmäktige den 24 april. Förslaget om att bygga den nya Eriksbergsskolan i nuvarande Helenelunds centrum och att bygga ett nytt Helenelunds centrum i ”kilen” mellan järnväg och E4 söder om Svalgången krävde både ajounering och votering  innan kommunfullmäktige beslutade att gå vidare med planerna. (S) hade i första hand önskat att ärendet skulle återremitteras så att en förstudie skulle kunna genomföras för att klargöra om det är möjligt att genomföra flytten och för att genomföra en dialog med Helenelundsborna kring förslaget. Detta avvisades av den moderatledda majoriteten.



Och trots att en av moderaternas främste politiker spyr gala över oss så hjälper det inte för att skyla över sina egna ledamöters klantighet. I debatten klargjorde såväl barn- och ungdomsnämndens som miljö- och byggnadsnämndens moderata ordföranden att Näckanskogen fortsatt är aktuellt som plats för skola eller förskola, kanske inte just nu, men på sikt. Något som definerades som minst fem år. Det är ett tydligt besked från moderaterna till Näckangruppen och de boende i närområden. Ni får fem års respit, men sedan är inte Näckanskogen fredad längre. (S) anser att Näckanskogen, i Eriksberg (väster om järnvägen i Helenelund), ska bevaras obebyggd då det är det enda större gröna området i den delen av kommunen.

När det gäller vår eventuella beslutsvånda måste vissa Alliansledamöter missat något. När vi först fick se förslaget på kommunstyrelsens sammanträde för två veckor sedan tyckte vi det verkade intressant. När vi sedan gått igenom förslaget, tänkt efter och samtalat med Helenelundsbor och andra berörda så har det fötts en mängd frågor. Det är frågor kring om det går att bygga om centrumbyggnaden till skola, går det att skapa en skolgård osv. Det är ett intressant förslag, men med en återremiss så hade vi få ett bättre beslutsunderlag och getts möjlighet att föra dialog med de berörda.
Tidplanen, på 2-5 år, kommer inte att hålla. Det kommer troligen att ta en bit in på 2020-talet innan detta förslag kan genomföras. Innan centrum är flyttat, skolan är byggd och tvärspårvägen är byggd. Allt sådant tar tid. De som i dag går i Eriksbergsskolan kommer inte att beröras av det här förslaget. Något som ytterligare förstärker tanken att detta var ett förhastat beslut för att lösa interna konvultioner inom Alliansen.
Skälet till att det här förslaget kom fram är en klassisk triangulering för att majoriteten skulle hålla ihop. (FP) bestämde sig för att Näckanskogen inte var ett alternativ. (C) och (MP) hade bestämt sig för att Eriksbergsskolanss nuvarande plats inte var ett alternativ. (M) kände sig pressade av villaägarförening och närboende däribland en stor del moderata väljare. Då valde de att slänga fram ett tredje förslag, nämligen Helenelunds centrum, för att hålla ihop sin majoritet.   Man blir förundrad och frågorna är fler än svaren;
  • Varför avbryter man inte Näckan och bevarar en viktig grön lunga o ger ro åt dom boende runt Näckan?
  • Vad ska man säga till dom två förskolor och boenden på Svalgången som får vara kvar i den miljö Alliansen och MP dömt ut?
  • Hur ska man förklara att det är ok att bygga en idrottshall  och bostäder för ungdomar på platsen?
  • Varför denna rädsla för dialog och att ha ordentliga underlag innan beslut?
Ja det är väl så här det blir när man suttit för länge vid makten, latheten och maktfullkomligheten breder ut sig. Men vi vet vad vill vill, Nej till byggande på Näckan, stanna upp gör om och gör rätt runt iden om Helenelunds Centrum.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar