tisdag 26 juni 2012

Sommarskola, fågel eller fisk ?


Nu firar många av oss skollov tillsammans med barn och barnbarn och ett långt sommarlov står för dörren. Ungefär 100 000 elever gick ut nian och lämnde därmed grundskolan. ”Och den ljusnande framtid är vår” sjöng ungdomarna, som traditionen bjuder.

Framtiden är dock inte riktigt så ljus för alla. Av de sextonåringar som nu lämnar grundskolan är det fler än 12000 som gör det utan tillräckliga betyg för att komma in på något av gymnasieskolans nationella program. Mer än var tionde niondeklassare står alltså utanför. Så kan vi inte ha det!
Just skolan var ett område vi vill  lyfta upp. Det är inte okej att så många elever lämnas efter.

Vi socialdemokrater vägrar acceptera fortsatt sjunkande resultat och en växande skolsegregation. Varje barn ska med på resan. Inte förrän alla barn får möjligheter att att klara målen och nå sin fulla potential kommer jag att vara nöjd. Därför har vi  presenterat ytterligare ett förslag som syftar till att alla elever som lämnar nian ska göra det med fullständiga betyg så att de kan komma in på något av de nationella gymnasieprogrammen. Vi föreslår sommarskola för elever i grundskolan som inte når målen.

Elever som halkat efter under terminen fångar vi upp och erbjuder exklusiv undervisning med professionella lärare i små klasser några veckor under sommaren. Erfarenheterna visar att sommarskola ger direkta positiva effekter.

Även om vi kan glädjas åt trevliga opinionssiffror står mycket arbete framför oss. Tillsammans måste vi vinna fler människors förtroende med vårt budskap om att kunskap och arbete bygger Sverige.
Kontrasten till regeringen är tydlig. Arbetslösheten är högre än när regeringen tillträdde – men trots det så presenterar de inga nya förslag för att skapa fler jobb. Istället för att investera i utbildning och kunskap väljer regeringen att sänka krogmomsen. Sverige kan bättre än så!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar