onsdag 16 november 2011

Jag känner mig stolt och glad idag

Glad för att en av oppositionens främsta uppgifter, att kritiskt granska, gett resultat.
Vi har under lång tid markerat på främst tre områden:
• Fastighetsunderhållet; där vi vid flera tillfällen och inte minst genom en motion påtalat vikten av en egen fastighetsavdelning samt att pengar läggs på det löpande underhållet. Även om det kommer i senaste laget och fortfarande har långt till balans både vad gäller nämndarbetet och behovet av fastighetsunderhåll.
• Föreningsstödet; där en nedskärning skett utan dess like dom senaste tio åren. Nu lägger alliansen en större summa på förenings sida, vilket stoppar det fria fallet, men där kräftgången fortsätter för kulturen och studieförbunden.
• Vägunderhållet; där vi i flera budgetar i rad påtalat det resursslöseri det är att inte underhålla vårat egna vägnät bättre. Med årets satsning kan man åtminstone få en chans att själv uppleva ett underhåll utan för sin egen bostad under sin livstid.
Allt detta och mycke mer tog jag upp i budgetdebatten om politiska prioriteringar 2012.

Under resten av dagen har mina ledamöter från olika nämnder i detalj gått igenom våran (S) budget. I det arbetet har vi lyft fram fyra prioriterade områden:
• Jobb och ekonomi
• Livskvalité för Sollentunaborna
• Det livslånga lärandet och
• Barnfattigdomen ska bekämpas

Sollentuna är en fantastisk plats att leva på. Sollentunabor lever ändå i olika världar, där klyftorna ökar. Även här i en Sveriges rikaste kommuner med en av landets rikaste befolkningar så lever runt 1000 barn i vad som kan definieras till som barnfattigdom. Så kan det inte fortsätta. Alla barn ska ha rätt till bra dagar.

Jobb är grunden för att man ska kunna försörja sig själv och sin familj, men också för att känna sig behövd. Även om den totala arbetslösheten sjunker i Sollentuna så biter sig både ungdomsarbetslösheten och arbetslösheten bland utrikesfödda fast på en högre nivå. Under hösten har också SKL presenterat en öppen jämförelse kring företagsklimatet i kommunen. Sollentuna hamnade i den på plats 95 bland de deltagande kommunerna.

Vi är ofta ute och samtalar med Sollentunaborna. Vi får in en rik flora av synpunkter. Vi har fått bekräftat att de flesta Sollentunabor trivs väldigt bra här i vår kommun. Det man särskilt uppskattar i Sollentuna är närheten till natur och grönområden och de goda kommunikationerna.
Några andra synpunkter vi fått är att många upplever områdena kring pendeltågsstationerna som skräpiga samt en oro över att servicen i de lokala centrumen glesas ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar