torsdag 8 september 2011

Inga pengar till viktiga yrkesutbildningar


Yrkesvux, yrkesutbildningar på gymnasienivå för vuxna, är en satsning som ger nya möjligheter för den som är arbetslös eller för den som vill skola om sig till ett nytt yrke i en växande bransch. Många av dem som genomgått utbildningen i kommunen har gått direkt till jobb och egen försörjning. Det är bra för många människor, för kommunen och för Sverige. Den moderatledda regeringen har nu beslutat att avskaffa yrkesvuxsatsningen.
Vad kommer nu att hända med de elever som redan påbörjat sin utbildning?
Och varför satsar man inte på yrkesinriktad utbildning när vi vet att det råder brist på yrkesutbildade personer i hela vår region?

Jag vänder kraftigt mot denna politik i Sollentuna. Om inte de människor som idag är arbetslösa kan ta de jobb som växer fram riskerar de att hamna i långvarig arbetslöshet. Det drabbar inte bara enskilda personer och kommunen i stort, utan också näringslivet som inte kan rekrytera yrkeskunniga personer.

Jag vill se en fortsatt och utökad satsning på yrkesinriktad vuxenutbildning, inte tvärtom. För oss i Sollentuna kommun handlar det om beslutade 5 500 000 kr till 110 utbildningsplatser som nu försvinner.
Nu undrar jag:
Ska eleverna avbryta studierna?
Ska våra kommunala skattepengar täcka upp för regeringens neddragningar?
Hur tänker moderaterna i Sollentuna kommun hantera detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar