torsdag 30 augusti 2012

Studentbostäder eller Var ska jag bo???

Igår läste jag en artikel i DN om studenbostäder och situationen i våra kommuner i länet och inte minst i Sollentuna. Jag tycker det är beklämmande. Vi har förvisso byggt om ett äldreboende till ungdomsboende. Men konkuransen är mördande.
  • Det tar 5-7 år att få en hyreslägenhet i Helenelund
  • Vi har en intressekö i Sollentunahem på över 30 000 personer, rensar man bort dom som redan bor i kommunen eller har bostad kan vi i bästa fall halvera kön!
  • Vi har ombildat över 1500 hyresrätter i Sollentuna något som vi på långa vägar inte byggt igen. Något som dessutom får den tråkiga bieffekten att dom billigare lgh. försvinner, dom dyrare blir kvar (oavsett orsak) och det man bygger är  dyrare än dom man ombildat. Hyran stiger alltså stadigt oavsett andra faktorer.
  • Det krävs över 1500 poäng (1 poäng lika med en ködag) för att överhuvudtaget komma ifråga till en hyrelägenhet i Sollentunahem.
Då är det inte längre fråga om man är student eller inte. Om man har en högskola i kommunen eller ej (vilket vi har om än i folkhögskoleform och i samarbete med Södertörn) utan mer en fråga om hur vi vill att dom som tex studerar ska få någonstans att bo om dom vill studera i Stockholm. Vi behöver välutbildade ungdomar som kan arbeta i framtiden istället för hamna i utanförskap i form av arbetslöshet. Då ska man inte behöva tälta eller ha föräldrar som kan borga ett lån.

Då  kanske någon säger finns det plats och går det att bygga till rimliga priser. Svaret på båda frågorna är JA!! Det visar en titt på våran kommunkarta, uppvaktningarna från olika byggherrar och inte minst den socialdemokratiska politiken i Sollentuna. Frågan är mer vad kan majoriteten åstadkomma?



DN länk http://www.dn.se/sthlm/antal-studentlyor-i-sollentuna-noll

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar