tisdag 21 augusti 2012

Oroande arbetslöshetsstatistik - Ungdomsarbetslösheten stiger i Sollentuna


I veckan presenterade Arbetsförmedlingen sin senaste arbetsmarknadsstatistik för juli månad. För Sollentunas del visar den att totalt 1183 kommuninvånare är inskriva som arbetslösa av dessa är 202 ungdomar. 311 Sollentunabor räknas som långtidsarbetslösa. Antalet utrikesfödda bland de arbetslösa uppgår till 628 stycken.

Detta samtidigt som Alliansen slår sig för bröstet för sina höga placeringar på bl.a. Svenskt Näringslivs ranking och avsätter pengar men näst intill inget stöd för ungdomarna att få jobb. Ordnar workshops med näringslivet och tar emot pris för att Sollentuna ska vara bästa kommunen att bo i enligt en annan ranking.

Det är oroande att arbetslösheten stiger i Sollentuna. Detta mitt i en expansiv storstadsregion. Det här tydligt en effekt av moderatregeringens misslyckade jobbpolitik och kommunmajoritetens passivitet.

När kommunen i våras anordnade ett öppet hus för ungdomar och företag kom inga företag dit och ett stort antal ungdomar fick stå med lång näsa. Denna flopp liksom för arbetslösheten är det ungdomar och utrikesfödda som får betala priset för.

I juli uppnådde ungdomsarbetslösheten sin högsta nivå på nästan två år, men det är också den högsta nivå den haft i juli sedan nuvarande mätmetoder infördes 2007. Nu krävs åtgärder såväl på riksnivå från regeringen som från Sollentuna kommun.

Här i Sollentuna presenterade (S) i vårt budgetförslag i våras flera tydliga förslag för att underlätta för unga att komma in på arbetsmarknaden. Förslag som den moderatledda majoriteten röstade ner. Vi föreslog

bl a att kommunen tillsammans med näringslivet ska skapa ”Tillväxt Sollentuna” för att tillsammans jobba för att matcha in unga i arbete. Vi föreslog också en utbyggd vuxenutbildning så att fler ges möjlighet att komplettera sin utbildning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar