onsdag 15 februari 2012

2012 – Kooperationens år i världen

Före en övertygad kooperatör som jag är det förstås jätteroligt att Förenta Nationerna proklamerat 2012 som Kooperationens år. I motiveringen lyfter FN fram kooperationens förmåga att bekämpa fattigdom, klara finanskrisen och skapa arbetstillfällen. Vad kan vara med högaktuellt i dagens turbulenta och globaliserade värld än detta?

Den kooperativa idén är alltså mer aktuell än någonsin. I dag finns det nästan 40 000 kooperativt drivna företag i Sverige, och under förra året startades inte mindre än 619 kooperativa företag i det här landet. Företag som bygger på principer om delaktighet, medbestämmande, långsiktighet och gemensamt ansvar och där maximerad vinst inte är det enda relativa måttet på framgång. De 22 största kooperativa och idédrivna företagen i Sverige omsätter i dag ca 200 miljarder kronor per år och sysselsätter 63 000 personer. Antalet kooperativ har ökat med 47 procent mellan 1998 och 2008, och omkring 15 procent av landets medborgare säger att de kan tänka sig att starta kooperativa idéburna företag. Och roligast av allt är förstås att denna trend är allra starkast bland våra unga.

Om du bor i Sollentuna, eller någon av våra grannkommuner, och har ett MedMera-kort på Coop eller ett OK-kort till bilen tycker jag att du ska nyttja det inflytande som ditt medlemskap faktiskt ger dig. Under perioden 19 mars – 15 april kan du t.ex. vara med och välja vilka som ska representera medlemmarna i Konsumentföreningen Stockholms olika beslutande församlingar och måndagen den 7 maj du bege dig till Tornvillan i Vaxholm för att där delta på OK-regionens årsstämma. För visst är det väl dumt att inte försöka påverka när man har möjlighet till inflytande?

Kooperationens år kommer förstås att uppmärksammas på många olika sätt. Vill du veta mer föreslår jag att går in på www.kf.se, eller www.ok.se eller varför inte www.hsb.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar