torsdag 6 december 2012

Socioekonomisk segregation eller etniskt utanförskap


Igår presenterades rapporten ”Sociala indikatorer för Västra Tureberg”, sju indikatorer som beskriver läget i en kommundel i jämförelse med både övriga kommunen, länet och riket.

Alla kommuner har sina utsatta områden i Sollentuna stavas det området runt Malmvägens väldiga hushuskomplex från -70 talet. Siffror om arbetslöshet, andelen som uppbär försörjningsstöd, ohälsotal, behöriga elever mm redovisas. Talen har blivit bättre men det är fortfarande en avgrund till övriga jämförelsenivåer. Det är för mig självklart att de sociala indikatorerna för kvarteret Traktören har större bäring på socioekonomiska faktorer än etniska. Alltså det beror inte på varifrån man kommer om man befinner sig i ett utsatt läge på Malmvägen utan snarare vilka förutsättningar man har runt omkring sig. Låt mig ta några exempel.




Andelen arbetssökanden ligger på 19,9% , riket 11,5%, Sollentuna 7,0 %.

Arbetslinjen är central för alla människor men etnisk diskriminering där namn eller etnistet avgör dina chanser är förödande. Lika säkert är att utbildning, kontaktnät och validering oavsett bakgrund är en del av det som måste till.

Andelen behöriga elever ligger på 78,1% mot 95,7 % för övriga kommunen

Utan en fullständig skolgång är du körd på dagens arbetsmarknad. Detta innebär för mig att dom mest utsatta områdena och dess skolor måste ha dom bästa lärarna och mer resurser per elev. Detta har t.ex. inget med friskolor eller ej att göra utan vilket ersättningssystem man väljer. Nästan 20% skillnad är inget annat än en katastrof för dessa barn.

Hushåll med försörjningsstöd

Nivån ligger på 10,7% mot 2,4 % i resten av kommunen. En tillfällighet eller en konsekvens av att den misslyckade bostadspolitiken som gör att allt fler hänvisas till detta område för att överleva tack vare detta sista skyddsnät.

Men säger någon, avflyttningsgraden är ju extremt låg inte bara på Malmvägen utan i hela Sollentunahems bestånd. Det är väl inte så konstigt säger jag. Antalet hyresrätter har dramatiskt minskat under den senaste 10 års period. Och inte minst dom som är lite billigare. Varför? Jo det stavas ombildning och oförmågan från ansvariga borgliga politiker att agera för byggandet av hyresrätter till rimliga kostnader.

Slutsats; det är inte etniciteten som skapar utanförskap och misslyckad integration det är politiska beslut eller i vissa fall avsaknaden av densamma som gör att människor i högre grad koncentreras till Malmvägen istället för att får vara en del av övriga gemenskapen i Sollentuna. Femtedelssamhället är ett faktum, vill vi ha det så, inte jag i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar