måndag 3 december 2012

(S) kräver redovisning av planlagda tomter där bostadsbyggande inte startat

På plan- och exploateringsutskottets möte på tisdag kommer (S) att väcka ett ärende om att kommunledningskontoret ges i uppdrag att senast under januari 2013 att redovisa vilka tomter som är planlagda för bostadsbyggande och där byggande ännu inte påbörjats. I rapporten ska också framgå vilka som äger marken samt om byggstart är planerad. I rapporten ska också framgå vilka av dess planer som kommunen ska uppdra åt Sollentunahem att förvärva.



Det byggs helt enkelt byggts för få bostäder i förhållande till antalet människor som bor, föds och flyttar in i regionen. Regionplanens bedömning är det behövs färdigställas 450 nya bostäder per år för att vi ska ta vår del av anvaret. För att denna höjda nivå för bostadsbyggandet i kommunen krävs en större politisk vilja, inte bara genom att ta fram nya detaljplaner utan också aktivare verkar för att de planlagda bostäderna verkligen byggs.
I dag finns det detaljplaner för flera tusen nya bostäder antagna som ännu inte förverkligats. En del av dem har legat obebyggda en längre tid, andra kortare. För att få ytterligare fart på bostadsbyggandet vill få en komplett redovisning av vilka för bostadsbyggande planlagda tomter där bostadsbyggande ännu inte startat.
Kommunens främsta bostadspolitiska verktyg, utöver planmonopolet, är vårt allmännyttiga bostadsbolag AB Sollentunahem. Sollentunahem har i dag få klara planer för byggande och riskerar därför att få ett stopp i sin nyproduktion. Vi föreslår därför att redovisningen också ska innehålla en lista på vilka planlagda tomter som kommunen, genom ägardirektiv, ska uppdra åt AB Sollentunahem att förvärva för att få ökad fart på bostadsbyggandet i Sollentuna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar