onsdag 25 maj 2011

Heltid en rättighet, deltid en möjlighet !



I en motionen till fullmäktige 18/5 (följande länk är till webbsändningen så du har möjlighet att se debatten i efterhand, ärende 13, http://web22.abiliteam.com/ability/show/xaimkwdiq/sollentuna20110518/mainshow.asp?&STREAMID=1) föreslog vi att Sollentuna kommuns anställda ska ha rätt till en heltidsanställning. Det finns många goda skäl till att en sådan reform ska genomföras. Tyvärr så valde det moderatledda alliansstyret att avslå motionen. Genom det så väljer de att resa upp hinder istället för att möjliggöra för de kommunställda att själva bättre påverka sin arbetstid och arbetssituation. Motionens förslag innebär alltså att de kommunanställda ges möjligheten att välja sin sysselsättningsgrad friare. Det handlar alltså inte om att någon ska tvingas att arbeta heltid. Genom att det är främst kvinnor som har deltids- och visstidsanställningar inom vård och omsorg så gör detta att det i praktiken blir en viktig jämställdhetsfråga.

I dag är främst vård- och omsorg bemannad med deltider och tillfälliga anställningar i hög omfattning. Detta för med sig brister i personalkontinuiteten inom vård och omsorg, något som framgår i den senaste kvalitetsbarometern.

Det finns ett antal kommuner i vårt län och land som redan tillämpar rätten till heltid. Erfarenheterna från t ex Nynäshamn visar att det antalet tillsvidare anställningar ökat samtidigt som kostnader för övertid, sjukfrånvaro och vikarier minskat. Samt att personalkontinuiteten inom vård och omsorg har ökat. Kommunen har därmed sparat pengar på reformen.

Vi beklagar att majoriteten inte biföll vår motion. Om de hade gjort det, och därmed följt de signaler som deras partikamrater i t ex regeringen sänt ut, så hade de visat att det vill ta ett nödvändigt och förstärkt politiskt ansvarstagstagande för personalpolitiken. Så som det är nu så försöker den politiska ledningen i kommunen att smyga undan ansvaret för personalen. Behandlingen av denna motion är ett exempel på detta. Ett annat exempel är majoritetens motstånd till att inrätta ett personalutskott. Vi Socialdemokrater har en annan grundsyn än alliansstyret på personalpolitiken. De anställda är kommunens främsta tillgång när skola, vård och omsorg av hög kvalitet ska utföras med Sollentunabornas bästa för ögonen. Detta förutsätter en god styrning av verksamheten och att man har en uttalad politisk vilja om hur personalens arbetssituation ska se ut.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar