fredag 8 april 2011

Elpristopparna kan kapas till nästa vinter


Sveriges elproduktion består till största delen av gammal vatten- och kärnkraft med låga produktionskostnader. Ändå betalar svenska hushåll och industrier stora delar av året överpriser på sin el.
De direkta orsakerna till elpristopparna är rekordkyla, rekordlåga nivåer i vattenmagasinen och rekorddålig kärnkraft. Detta är lätt att förstå. Den grundläggande orsaken till att svenska hushåll och industrier betalar överpriser är mer komplicerat och svårare att komma åt. Men det är också här politiken har sitt ansvar. Ett ansvar som Maud Olofsson och regeringen hittills inte tagit. Istället har Maud Olofsson nöjt sig med att tipsa utsatta hushåll om tjocksockor, treglasfönster och ylletröja. Tydligare blir inte bilden av regeringens passivitet.
Det båda socialdemokratiska talesmännen Lars Johansson, näringspolitik och Ann-Kristine Johansson energipolitik har därför tagit fram fem förslag som jag står helhjärtat bakom och som skulle kunna genomföras snabbt och minska elräkningen redan till nästa vinter.

1) Hjälp hushållen att energieffektivisera: Sätt ned fastighetsavgiften till 0 kronor i tre års tid för de hushåll som sänker energiförbrukningen med minst en tredjedel.
2) Energieffektivisera lägenhetsbeståndet: Utvidga ROT-avdraget så att det också omfattar renoveringar av flerfamiljshus. Detta är viktigt inte minst i miljonprogramsområden där behoven är stora.
3) Sätt fart på utbyggnaden av biokraftvärme och vindkraft: Höj målet till 30 TWh ny förnybar el till 2020. En större förnybar elproduktion gör att mer vatten blir kvar i magasinen och kan användas vid till exempel köldknäppar.
4) Se över prissättningen på elmarknaden: Idag pressar en mycket begränsad mängd importerad kolkraftsel upp det svenska elpriset. Undersök möjligheterna att kapa elpristopparna genom att dela upp elmarknaden i två marknader, med en bas- och en topplasttjänst.
5) Stoppa förmögenhetsöverföringen från elkunder till elbolag. Till exempel skulle elbolagens övervinster från den billiga vatten- och kärnkraften kunna beskattas hårdare. Intäkterna kan gå till energieffektiviseringar och därmed mindre elräkningar i hushåll och industrier.

Dessa förslag skulle jag gärna se diskuteras i riksdagen. Energipolitiken behöver mer av samförstånd och breda lösningar. Kommuninnevånarna runt om i landet behöver lägre priser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar